Chirurgie orală

Piezo chirurgie

Unul dintre cele mai noi tipuri de chirurgie cu beneficii avansate pentru pacienti este piezo chirurgia. Chirurgul dentar foloseste un aparat piezo pentru a avea un nivel de control si de predictibilitate care nu existau in stomatologia traditionala. Expertul realizeaza manopere reactive in care este activ pe os, insa protejeaza complet partile moi sau formatiunile anatomice adiacente, astfel pacientul nu are riscuri si primeste un tratament 100% personalizat in functie de oferta sa de tesut dur (os) sau moale (gingie).

piezochirurgie
piezochirurgie
piezotome_cube_piezochirurgie2
Beneficiile reale ale piezo chirurgiei
  • Manopere sigure care nu lezeaza membrane sinusale sau nervi
  • Manopere sigure care nu lezeaza membrane sinusale sau nervi 
  • Manopere minim invazive, cu un grad extrem de redus de traumatism fata de manoperele clasice 
  • Posibilitatea de a realiza extractii fara a afecta oferta de os 
  • Fara durere 
  • Edem redus 
  • Simptome post interventie minime 
  • Manopere de sinus lifting 100% sigure 

Folosind piezo chirurgia, chirurgul dentar are acces la setari si calibrari in functie de manopera realizata, in functie de densitatea osoasa si in functie de starea generala a pacientului. 

Extracție molar de minte

Unul dintre tratamentele de chirurgie dentara des intalnit este extractia molarului de minte. In Clinica 32, chirurgul dentar realizeaza fiecare interventie pe baza infrastructurii digitale, prin care are acces la investigatii 2D si 3D. Sectia de radiologie este inclusa in clinica, la fel ca toate sectiile stomaologice, iar fiecare plan de tratament are abordare multidisciplinara.

Molarii de minte de cele mai multe ori nu seamana ca morfologie cu ceilalti dinti si sunt foarte greu de tratat de aceea de multe ori se extrag. Pentru extragerea lor de multe ori sunt necesare mici interventii chirurgicale. Molarii de minte trebuie scosi doar atunci cand produc diverse probleme (inghesuirea dintilor frontali, dureri la locul de eruptie) sau se cariaza si nu mai pot fi tratati. Pentru molarii de minte inclusi sau semiinclusi se face o interventie chirurgicala in camp steril, sub racire cu ser fiziologic sau cu ajutorul piezochirurgiei.
Molarii de minte sau al treilea set de molari sunt ultimii dinti definitivi care erup pe arcada si sunt in numar de patru, cate unul pentru fiecare hemiarcada. Acestia erup de obicei intre 18 si 30 de ani, dar pot erupe si mai tarziu. Molarii de minte sunt vizibili radiologic, incepand cu varsta de 8 ani, la 12 ani coroana este deja formata, iar la 17-18 ani radacinile sunt deja dezvoltate, fapt ce corespunde varstei medii de eruptie.
In prezent, putem investiga problemele date de molarul de minte cu ajutorul computerului tomograf CBCT, respectiv al investigatiilor 3D si astfel putem evita accidentele si complicatiile care pot sa apara in timpul extractiilor sau daca se pastreaza pe arcada acesti molari.
Cea mai eficienta metoda de extractie a molarilor inclusi si semiinclusi este cu ajutorul piezo chirurgiei care are avantaj superior prin faptul ca nu apar umflaturi si dureri dupa extractie.

extractie molar de minte
extractie molar de minte


Chirurgie orală și mucogingivală

Chirurgia mucogingivala este asociata cu implantologia dentara si parodontologie. In mod traditional, pacientul isi dorea sa renunte la proteza mobila si sa aiba posibilitatea de a avea dinti ficsi. In prezent, putem sa oferim fiecarui pacient sansa de a avea dinti ficsi care sa simuleze perfect situatia initiala, respectiv sa ofere un aspect perfect natural.

Beneficiile chirurgiei orale si mucogingivale in parodontologie
Pacientul care se confrunta cu retractii gingivale si probleme de estetica sau fizionomice, precum si dureri care apar consecutiv retractiei gingivale din cauza faptului ca radacina dintelui este prezenta in cavitatea bucala, primeste o solutie sigura si finala pentru sanatate si aspect deosebil al dintilor.
Grefa de tesut conjunctiv si lambou partial repozitionat coronar ne ajuta sa restabilim pozitia ideala a gingiei, pozitia papilelor sau a pseudo papilelor si in acest fel pacientul are un zambet armonios, iar simptomele care apar asociat afectiunilor parodontale dispar.

Beneficiile chirurgiei mucogingivale in implantologie
Cel mai important aspect se refera la stabilitatea pe termen lung a implantului dentar, la faptul ca tipul acesta de tesut fix dens cheratinizat adaugat prin manopere de chirurgie mucogingivala poate sa aduca troficitate, stabilitate zonei si in felul acesta pacientul are dinti care seamana cu cei naturali. Pacientul primeste ca rezultat final dinti care au papile, respectiv pseudo papile. Este maximul de fizionomie pe care il poate oferi implantologia in prezent.

chirurgie orala


APRF – Advanced Plasma Rich Factor

Membranele PRF si A-PRF (Advanced Plasma Rich Factor ) sunt folosite in mod frecvent in chirurgia orala, fiind foarte eficiente in procesele de regenerare si vindecare a tesuturilor moi cat si dure, scad riscul aparitiei infectiilor, reduc edemul post-operator, acestea continand un concentrat de trombocite si fibrina, o sursa esentiala de factori de crestere ce se vor elibera treptat timp de cateva zile dupa interventie.
Prepararea lor se face rapid, direct in cabinet, chiar inainte de interventia chirurgicala, prin recoltare de sange propriu, apoi printr-o tehnica speciala de centrifugare, fara adaugare de alte substante chimice si se obtine un preparat 100% biocompatibil si lipsit de riscuri pentru pacienti.
Utilizarea acestor membrane APRF este foarte vasta, fiind indicate in majoritatea manoperelor chirurgicale de la nivelul cavitatii orale: extractii dentare, sinus-lift, aditii osoase, tratamentul parodontozei, implantologie.

chirurgie orala

Adiție osoasă

  • Aditia osoasa este o manopera chirurgicala prin care se reface volumul osului care se pierde in urma extractiilor dentare, a infectiilor dentare, a bolii parodontale, a unor traumatisme sau din cauza purtarii indelungate a protezelor dentare.
  • Noul volum de os creat va permite inserarea unor implanturi dentare in pozitie corecta din punct de vedere protetic, iar coroanele sau puntile ce se vor realiza pe aceste implanturi vor fi mult mai durabile și vor rezista mult mai bine fortelor masticatorii.
  • Resorbtia osului poate sa fie verticala, orizontala sau combinata, de fiecare data rezultand un os in care nu se poate insera un implant in pozitia corecta, de dimensiuni corespunzatoare sau coroana ce se va aplica pe respectivul implant nu va putea satisface dorintele fizionomice ale pacientului.

Aditia de os poate fi recomandata de catre medicul stomatolog in mai multe situatii. Printre acestea se numara:

Resorbtie
In momentul in care are loc o extractie dentara, osul care sustinea dintele extras incepe sa-si reduca treptat volumul, acest proces este numit resorbtie. Astfel, dupa primul an de la extractie, in medie osul este resorbit in proportie de 25% din volumul initial. La 3 ani de la extractie, osul este resorbit in proportie de 40-50%. Pentru a evita pierderea osului, in etapa postextractionala uneori se impune sa se realizeze augumentarea osoasa (aditia osoasa) sau sa se insereze un implant dentar. 

Aditia osoasa este procedura chirurgicala ce permite obtinerea unor rezultate optime in implantologie. Asadar, dupa ce osul a fost adaugat, creste volumul de os disponibil si se poate insera un implant cu o lungime mai mare, conferindu-i astfel o stabilitate mai mare. Interventia de augumentare osoasa este o interventie chirurgicala ce poate fi realizata in acelasi timp cu operatia de insertie a implantului dentar.

Sinus lift
O alta operatie in cadrul careia este folosita aditia osoasa este operatia de sinus lift. Dupa cum rezulta si din denumire, operatia de sinus lift (ridicare sinus) este o interventie chirurgicala ce are ca scop ridicarea membranei sinusului maxilar in vederea adaugarii unei cantitati de os, cantitate ce este necesara la inserarea implantului dentar.

Tratamente parodontoza
Aditia osoasa (augumentarea osoasa) este utilizata si in cazul operatiei cu lambou, atunci cand pacientul sufera de boli parodontale, situatii in care dintii si-au pierdut o parte din suportul de sustinere osoasa. Operatia cu lambou se face atunci cand exista pungi parodontale adanci pline cu puroi care trebuie curatate. Daca situatia permite, se poate pune si material de aditie osoasa pentru refacerea suportului osos pierdut. Operatia cu lambou se face si in cazul periimplantitei (infectia osului din jurul implantului).

Rezectia apicala
Aditia de os mai este recomandata in cazul unei procedrui chirurgicale numita rezectie apicala. Rezectia apicala este o procedura chirurgicala prin care se scoate granulomul de la varful unei radacini dentare impreuna cu o parte din varful radacinii.

Este bine ca in locul granulomului, in defectul osos sa se puna un material de aditie osoasa pentru a ajuta osul sa se refaca si a preveni recidivele. Rezectia apicala este o procedura ajutatoare si in cazul tratamnetelor de canal care nu pot fi executate corect. Se poate face si obturatie retrograda a canalelor dentare odata cu rezectia apicala.

aditie de os
  • Este bine ca in locul granulomului, in defectul osos sa se puna un material de aditie osoasa pentru a ajuta osul sa se refaca si a preveni recidivele.
  • Rezectia apicala este o procedura ajutatoare si in cazul tratamnetelor de canal care nu pot fi executate corect.
  • Se poate face si obturatie retrograda a canalelor dentare odata cu rezectia apicala.


Materialele care substituie osul se impart in patru categorii:

1. osul autogen – osul recoltat direct de la pacient, fie cu ajutorul frezelor in momentul in care se realizeaza locul pentru noul implant, fie cu ajutorul bone-scrapper- elor din zonele vecine, fie ca se recolteaza sub forma de bloc osos cu ajutorul piezotomului de la nivelul zonei retromolare sau de la nivelul simfizei mentoniere (barbie) – acest tip de os reprezinta „Standardul de Aur”, nu exista probleme de compatibilitate, se integreaza perfect, singurul dezavantaj fiind faptul ca se resoarbe destul de repede daca nu este combinat cu un substitut de os cu resorbtie lenta.
2. osul alogen – os de origine umana, folosirea lui este destul de limitata deși este foarte apropiat ca rezultate de osul autogen.
3. osul xenogen – este reprezentat de os de origine animala, bovina sau cabalina. Acest os este deproteinizat prin diverse metode, fie prin caldura, fie prin enzime, in așa fel incat ramane doar matricea minerala care va folosi ca „schela” pentru regenerarea osoasa de care este nevoie.
4. osul aloplastic – este os sintetizat in laborator, ajuta la mentinerea spatiului pentru ca in timp sa fie inlocuit de osul pacientului.
Pe langa aceste substitute de os, mai exista o categorie de materiale necesare realizarii aditiilor osoase – membranele. Ele sunt necesare pentru ca, in timpul vindecarii, osul se vindeca mult mai lent decat se vindeca tesutul moale, conjunctiv, astfel ca acesta din urma poate sa se infiltreze in osul pe care noi dorim sa il refacem și nu vom obtine un tesut dur pentru a insera un implant. Așadar, aceste membrane realizeaza adevarate bariere intre os și tesutul conjunctiv și fiecare se poate vindeca separat. Aceste membrane pot fi resorbabile, adica dispar in doua pana la patru sau șase luni, sau pot fi neresorbabile, ceea ce inseamna ca vor fi indepartate de medicul chirurg intr-o ședinta ulterioara aplicarii. Membranele resorbabile sunt de obicei din colagen de origine animala, iar cele neresorbabile sunt fie din teflon, fie din titan.
Ultima categorie de materiale folosite in diversele tipuri de aditii osoase este reprezentata de șuruburi pentru fixarea blocurilor osoase și sustinerea membranelor sau pini pentru fixarea cat mai buna a membranelor peste osul regenerat.

Inovatiile folosite pentru aditie de os
In Clinica 32, se folosește un aparat care aplica pinii de fixare a membranelor prin forta pneumatica, aparat care confera o siguranta mai mare in aplicarea corecta a pinilor, cat și a membranelor.
Un alt aport tehnologic de ajutor in limitarea inflamatiei (umflaturii) de dupa interventia chirurgicala și care ajuta in vindecarea mai rapida este reprezentat de Protein Rich Fibrine (fibrina bogata in proteine). Aceasta tehnologie presupune recoltarea de sange de la pacient inaintea interventiei chirurgicale, cateva eprubete – 30-40 ml, centrifugarea acestuia astfel incat sa se separe globulele roșii de plasma. Aceasta plasma bogata in factori de creștere se aplica la nivelul plagii impreuna cu osul sau deasupra membranei și ajuta la vindecarea mai rapida, fara complicatii a interventiei.

aditie de os
aditie de os
aditie de os
aditie de os

Operatie sinus lifting

Un tip aparte de aditie osoasa este reprezentata de sinus lift.
Sinusul maxilar este o cavitate plina cu aer din interiorul osului maxilar, cu rol in incalzirea, umidificarea si filtrarea aerului inspirat. El se dezvolta pe parcursul vietii si se definitiveaza odata cu eruptia ultimilor dinti definitivi. Podeaua sinusului maxilar are raporturi de vecinatate cu radacinile dintilor maxilari, raporturi care variaza in functie de particularitatile fiecarui grup de dinti. De exemplu, molarii si premolarii au foarte des raporturi apropiate cu podeaua sinusului maxilar, pe cand caninii au rar, doar in cazuri in care sinusul este foarte pneumatizat.
De obicei, dupa extractie si pe durata vindecarii osului de sub podeaua sinusului, acesta se extinde in spatiul ramas liber in urma radacinilor dentare. Astfel, osul ramas sub podeaua sinusului nu va mai avea o dimensiune verticala corespunzatoare in momentul cand se ia decizia de a inlocui dintele pierdut cu un implant. Aici, chirurgul va va spune despre interventia de „sinus lift” care consta in marirea inaltimii osului de sub sinusul maxilar, incat sa putem insera un implant de dimensiune corespunzatoare zonei laterale, unde fortele masticatorii sunt mai mari.

Tipuri de interventie sinus lift

In functie de abordul chirurgical, interventia de sinus lift poate fi de doua feluri: sinus lift intern (inchis), cu abord crestal sau sinus lift extern (deschis) cu abord lateral.
Primul tip de realizare a sinus lift-ului, cel intern, denumit si tehnica Summers, presupune ca abordul se realizeaza la nivelul crestei alveolare, prin frezarea unei neo-alveole pana aproape de podeaua sinusului maxilar. Dupa aceasta, cu ajutorul unor instrumente si prin aplicarea de presiune repetata se realizeaza fracturarea controlata a podelei sinusului maxilar si ridicarea acesteia impreuna cu mucoasa sinusala. In spatiul nou creat, sub mucoasa sinusului care a fost elevata, se introduce os artificial, iar in neo-alveola prin care s-a realizat accesul, se insereaza un implant dentar. Perioada de vindecare dupa aceasta procedura este de regula in jur de 5-6 luni, dupa care se va realiza descoperirea implantului inserat si aplicarea unui bont de vindecare.

sinus lift
sinus lift
sinus lift

O alta metoda minim invaziva de abordare crestala a sinsului maxilar este cea cu presiune exercitata de ser fiziologic. Presiunea solutiei saline asupra mucoasei sinusale este egala in orice punct si astfel impinge mucoasa sinului constant si fara sa o rupa. In spatiul crat se introduce substituent osos. Tehnica este minim invaziva pentru c ase face fara lambouri ample, fara umflaturi sau alte hematoame. Recuperarea este rapida in 2 zile.
Cea de-a doua varianta a acestei interventii este reprezentata de sinus lift-ul extern sau deschis. Acesta presupune realizarea accesului printr-o fereastra in peretele osos lateral al sinusului maxilar, ridicarea acestei ferestre si expunerea membranei sinusale, urmata de decolarea foarte atenta a acesteia de pe osul maxilar pana cand exista spatiu pentru a insera material de aditie suficient. In acest material de aditie, peste sase sau opt luni, dupa ce acesta se va integra si se va intari, se vor insera implanturile dentare necesare.
Aceasta metoda se aplica in special atunci cand sinusul maxilar este foarte mare si foarte pneumatizat iar osul existent are sub 4 mm grosime.

Piezo chirurgie si Sinus Lift
In functie de inaltimea initiala a osului de sub sinusul maxilar, se poate opta pentru inserarea implanturilor in acelasi timp cu realizarea interventiei de sinus lift. Folosirea piezo-chirurgiei, atat in recoltarea blocurilor de os necesare diverselor aditii, cat si in realizarea sinus-lift-ului extern, sustine foarte mult munca chirurgului prin vizibilitatea superioara oferita, dar in acelasi timp ajuta si la o vindecare mult mai usoara, reducand inflamatia postoperatorie.

Cu ce te putem ajuta? Contactează-ne!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale
în chat sau programează o consultație.





    Clinica Stomatologică Scărlătescu

    Strada Scărlătescu nr 3
    Sector 1, București

    Telefon

    +40 31 620 30 30

    Program

    Luni-Vineri 09.00 - 20.00

    Clinica Stomatologică Banu Manta

    B-dul Banu Manta, 79A
    Sector 1, București

    Telefon

    +40 31 620 30 30

    Program

    Luni-Vineri 09.00 - 20.00

    Ne preocupăm de TOT pentru ca experiența 32 să fie una cât mai placută – puteți face programări online, plăti cu cardul sau în 6 rate fără dobândă prin Garanti Bonus Card, …
    Vezi mai mult

    Contact

    Clinica stomatologică Scărlătescu
    Str. Scărlătescu, nr. 3 ,
    sector 1, București
    Luni – Vineri 09:00-20:00
    +4031620330

    Clinica stomatologică
    Banu Manta

    B-dul Banu Manta, nr. 79 A,
    sector 1, București
    Luni – vineri 09:00 – 20:00
    +40316203030

    Acest site este operat de SC Clinica 32 SRL, cu sediul social in Bucuresti, B-dul Banu Manta 79A, Sector 1, e-mail office@clinica32.ro, RC: J40/3300/2005, CUI 17263249

    Ia legătura cu noi!

    Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


      ro_RORomanian
      Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
      Acceptă